Sabtu, Januari 22, 2011

Migraine Itu Sakit! Jom BacaTanda-Tanda Nak Migraine!

sumber : google

msa aq bngn pg td
aq rasa kepala aq mcm kena cucuk2 guna jarum
atau mngkin guna pisau sambil dihentak ngan batu yang sederhana kcil
namun mnyesakan itu!
serius sakit T.T

aq xmkn ubat sbb xda ubt
so aq sapu jep guna minya panas yg ad kat tepi
aq xlarat nk cari jauh2 :(

law korg pnah skit kpala mcm 2
tp xtaw itu migraine taw x
baca ni aq nk share tanda2 Migraine 2 dtg wlaupon x di undang

Macamana nak tahu ada migraine? Okay ini adalah gejala2nya :

  1. Sakit kepala yang berdenyut-denyut, lazimnya hanya berlaku pada sebelah kepala sahaja.
  2. Rasa mual dan sometimes muntah.
  3. Rasa sejuk, letih dan kebas-kebas.
  4. Sensitif terhadap cahaya ataupun bunyi bising.
  5. Berpeluh-peluh.
okay..
itu antara gelaja2 migraine nak dtg k

sila take note!


biasanya migraine ni dtg bila :

  1. Tekanan-tekanan emosi ataupun tekanan fizikal.
  2. Makanan – Coklat, makanan yang mengandungi MSG (monosodium glutamate), makanan yang mengandungi tyramine seperti ayam, kekacang.
  3. Daging yang mengandungi nitrates seperti sosej dan salami.
  4. Bawang besar, mentega kacang, produk susu.
  5. Persekitaran – bau-bauan seperti minyak wangi, bunyi bising, missed meals, pertukaran masa tidur, pertukaran hormon seperti haid dan hamil, merokok atau asap rokok.
da taw sebab2 yg bley mndatgkan migraine
so ingt k Haniey Daniella!

bila da t'lanjur bt benda2 yg ley dtgkn migraine ni sila bt benda2 kat bawah ni pla 2k kurgkn skit 2 :
  • Meminum banyak air agar badan tidak kering terutama jika terdapat muntah-muntah.
  • Berehat di bilik yang senyap, gelap dan sejuk.
  • Letakkan kain yang sejuk di kepala.
  • Makan ubat seperti yang diarahkan oleh doktor.
  • Bersabar dan berdoa agar Allah menghapuskan dosa-dosa kita melalui kesakitan yang kita lalui ini.

semua informasi ni aq ambk dr tnet k..
bukan aq bt sndiri
sakit kpala ni xda masa aq nk fkir mcm mna n bila migraine 2 dtg
tp tulis blog bley pla ish ish ish =.=


Terima Kasih Kerana Membaca

27 comments:

NysCha Ismail berkata...

semua nys pena rasa..huuu...betul2 n tepat !
thnx hunn

Haniey.Daniella berkata...

kita mst take note ni! hehehe

Tanpa Nama berkata...

oh

Tanpa Nama berkata...

thanz...skg sye da tau npe sye sering rase gtu...insyaallah sye try tips niy...

Haniey.Daniella berkata...

magrain mmang mnyeksakan..huhu

Tanpa Nama berkata...

memang skit gler r klu kaitan dngn kpala kt tuhn pnya thu huhu...

Tanpa Nama berkata...

mmg slalu rase sakit n menyucuk2x kt kpale ni..sungguh menyakitkan..

Haniey.Daniella berkata...

jom kita cuba amalkan petua nie :)

Miss Hidy berkata...

sometimes migrain ni memang buat otak kita ni macam mendidih2 kan?...mmg dugaanlah bila mgrain dtg ni...

Tanpa Nama berkata...

semalam sy first time kena serangan migraine ni..xpernah kena sebelum ni..sakitnyer mcm ade batu besar kat kepala ni..bila tunduk atau bgn lagi la batu tu menghempap kepala ni..nk mkn ubt tp ngah pregnant 1st semester...maka sy pun melaluiyer la ngn tabah...smp ke hr ni dok denyut2 lagi sebelah kepala ni..

Haniey.Daniella berkata...

@miss Hidy: betol3! huhu..kalau da dtg tue, kdg2 nk badmud pun ad :)

@Tanpa Nama: Kalau tga pregant bgus jgn ambk ubt smbrangn..huhu..kalau boleh time magrain tue jgn bnyk sngt mnghadap lptop :) kalau bley kurangkn tngok cahaya nnt mkin sakit pla..cian baby ;)

Tinta Emas berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Tanpa Nama berkata...

tapi migrain boleh berlaku kat mana ye? belakang kepala kew

Haniey.Daniella berkata...

itu xpasti pla..huhu..biasanya d bhagian depan@ tenga kpala..nie saya..huhu

Tanpa Nama berkata...

mcm penh alami jaa..hu2 tp xsllu laa

Tanpa Nama berkata...

kalau blkg kepala sblh bwh kira migrain jugak kew.???....mual ada la...

Tanpa Nama berkata...

nsb baik sy tak pnh kene...adik sy trk kn migrain nie sampai muntah2 dah dkt seminggu pun tak baik2 lagi...rsnye elok sape2 yg migrain nie cb mkn epo..sbb sy amalkan epo dr umur 12 thn sampai skrg 31thn nsb baik tak penah kene migrain...

Haniey.Daniella berkata...

smala..pnah nmpak kwn mgrain teruk betl smpai muntah2..ksia huhu..

Tanpa Nama berkata...

apa kesan migraine?

Mohd Zulkifli Zul berkata...

betul ape yang sy rasa sekarang...

azie berkata...

azie....sy pun cm nk migrain je ne..asal ptg je mula skt kpala...xla skt skt sgt tp mybe tu tanda awal kot....mkanan yg xleh mkn tu mknn yg aku suka huhu....pas ne terpaksa kurangkn....blah kiri je slu skit..huhu....

Tanpa Nama berkata...

saya selalu sakit kt belakang kepala, tandanya itu migrain jugak ke? kadang-kadang sampai ke mata sakitnya...

Tanpa Nama berkata...

klu dye pening smpi ke mte 2 migrain ye...

The Sharkox berkata...

Aduh, abang sakit kepala ingat nak tahu berkaitan migrain, bila baca ayat yang adik tulis pada baris pertama terus bertambah2 sakit kepala abang dik.

Bukan sebab bahasa adik tu terlalu tinggi untuk abang, tapi ejaan2 yang adik guna tu, aduh, pening bertambah pening.

Sekian, Yang benar

Gunakanlah ejaan bahasa malaysia dengan baik

cik nab berkata...

Sedang mengalaminya :( sakitnyaa Allah je tahuuu

Izzah Khairul berkata...

kawan sayakene maigrain jugaksampai darah keluar dari hidung , bahaya dah ke macam tu ? hmm

Tanpa Nama berkata...

Ya Allah.... sakit nye migraine ni..... hanya Allah je yg tw..... hurmmmm.....

Catat Ulasan

silakan membebel

 
Semuanya Hak Milik HanieyHafiez